O καρκίνος του στομάχου είναι ο πέμπτος πιο διαδεδομένος καρκίνος στην Ευρώπη με μεγαλύτερη συχνότητα στους άντρες σε ηλικίες μεταξύ 60-80 ετών. Παρόλα αυτά σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πιο συχνός στην Ασία (Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα), στη Νότια Αμερική και Ανατολική Ευρώπη και αυτό οφείλεται σε διαιτητικούς και γενετικούς παράγοντες. Στη χώρα μας φαίνεται ότι κατά έτος εκδηλώνονται 1000-1600 περιστατικά.
Αν και δεν είναι απολύτως γνωστό τί προκαλεί τον καρκίνο του στομάχου, φαίνεται ότι κάποιοι παράγοντες κινδύνου υφίστανται, χωρίς όμως πάντοτε να αποτελούν την κύρια αιτία σε όλες τις περιπτώσεις.
Άτομα που καπνίζουν, πίνουν αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες και καταναλώνουν παστές, καπνιστές και κονσερβοποιημένες τροφές σε γενικές γραμμές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου. Ωστόσο, τις τελευταίες 10ετίες και μετά την ταυτοποίηση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (Helicobacter Pylori) έχει αποδειχθεί ότι συγκεκριμένα στελέχη του μικροβίου αυτού παρουσιάζουν παθογόνο δράση στα κύτταρα του στομάχου και οδηγούν σε μία συσσώρευση χρόνιας φλεγμονής που μπορεί υπό συνθήκες να οδηγήσει σε ανάπτυξη καρκίνου.
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δωθεί σε άτομα που έχουν οικογειακό ιστορικό καρκίνου του στομάχου σε συγγενείς 1ου βαθμού (πατέρας ή μητέρα), καθώς και σε άτομα που εντοπίζονται με αυτοάνοση ατροφική γαστρίτιδα, συνήθως λόγω μεγαλοβλαστικής αναιμίας από έλλειψη Bit B12.