Γαστρικός Καρκίνος

 

Γαστρεντερολόγος Μπασιούκας Στέφανος M.D.

 
 
O καρκίνος του στομάχου είναι ο πέμπτος πιο διαδεδομένος καρκίνος στην Ευρώπη με μεγαλύτερη συχνότητα στους άντρες σε ηλικίες μεταξύ 60-80 ετών. Παρόλα αυτά σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πιο συχνός στην Ασία (Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα), στη Νότια Αμερική και Ανατολική Ευρώπη και αυτό οφείλεται σε διαιτητικούς και γενετικούς παράγοντες. Στη χώρα μας φαίνεται ότι κατά έτος εκδηλώνονται 1000-1600 περιστατικά.
Αν και δεν είναι απολύτως γνωστό τί προκαλεί τον καρκίνο του στομάχου, φαίνεται ότι κάποιοι παράγοντες κινδύνου υφίστανται, χωρίς όμως πάντοτε να αποτελούν την κύρια αιτία σε όλες τις περιπτώσεις.

Άτομα που καπνίζουν, πίνουν αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες και καταναλώνουν παστές, καπνιστές και κονσερβοποιημένες τροφές σε γενικές γραμμές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου. Ωστόσο, τις τελευταίες 10ετίες και μετά την ταυτοποίηση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (Helicobacter Pylori) έχει αποδειχθεί ότι συγκεκριμένα στελέχη του μικροβίου αυτού παρουσιάζουν παθογόνο δράση στα κύτταρα του στομάχου και οδηγούν σε μία συσσώρευση χρόνιας φλεγμονής που μπορεί υπό συνθήκες να οδηγήσει σε ανάπτυξη καρκίνου.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δωθεί σε άτομα που έχουν οικογειακό ιστορικό καρκίνου του στομάχου σε συγγενείς 1ου βαθμού (πατέρας ή μητέρα), καθώς και σε άτομα που εντοπίζονται με αυτοάνοση ατροφική γαστρίτιδα, συνήθως λόγω μεγαλοβλαστικής αναιμίας από έλλειψη Bit B12.
 
 
 
Πιο σπάνια, άτομα που πάσχουν από πολύποδες στομάχου θα πρέπει να επανελέγχονται για την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου.

Ο καρκίνος του στομάχου σε αυτές τις περιπτώσεις αναπτύσσεται σε βάθος 10ετίων μέσω διαφόρων σταδίων εξελίξεις που περιλαμβάνει την ατροφία του στομάχου, την ανάπτυξη εντερικής μετάπλασης, και τέλος διαφόρων βαθμών δυσπλασίας. Συνολικά μέχρι 1% των ασθενών που πάσχουν από λοίμωξη με Ελικοβακτηρίδιο δύναται να αναπτύξουν όλα τα προηγούμενα στάδια με εξέλιξη σε καρκίνο.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ενδοσκόπησης (ESGE) έχει προτείνει οδηγίες βάση των οποίων πρέπει τα άτομα που πάσχουν από τις παραπάνω καταστάσεις εάν αναγνωρισθούν σε μία τυπική γαστροσκόπηση να υποβάλλονται σε γαστροσκόπηση επανελέγχου με συγκεκριμένο πρωτόκολλο βιοψιών και βάση αυτών να επιτηρούνται ενδοσκοπικά σε εξειδικευμένα κέντρα τα οποία διαθέτουν τεχνολογία υψηλής ανάλυσης με ενισχυμένη εικόνα (Narrow BandImaging) και οπτική μεγέθυνση.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι δυνατόν να διαγνωσθούν είτε προκαρκινικές βλάβες είτε πρώιμες αλλοιώσεις καρκίνου με στοχευμένες βιοψίες ακόμα και σε εξαιρετικά δυσδιάκριτες αλλοιώσεις του στομάχου και να ακολουθήσει ενδοσκοπική εκτομή (ESD) ή χειρουργική αντιμετώπιση με εξαιρετικά αποτελέσματα 5ετούς επιβίωσης.
 
 
 
 
Κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοσκόπησης (ESGE)
 
 
Δυστυχώς, πολλοί ασθενείς που πάσχουν από προνεοπλασματικές αλλοιώσεις στομάχου, όπως εντερική μετάπλαση με ή χωρίς δυσπλασία, υποβάλλονται σε ενδοσκοπικούς επανελέγχους με συμβατικής όρασης ενδοσκόπια λευκού φωτός τα οποία δεν έχουν την ικανότητα διάκρισης και έγκαιρης διάγνωσης πρώιμων καρκινικών αλλοιώσεων.

Η ενισχυμένης εικόνας ενδοσκόπηση πραγματοποιείται με ενδοσκόπια υψηλής ανάλυσης με τα οποία είναι δυνατή η μακροσκοπική αξιολόγηση της αρχιτεκτονικής του βλεννογόνου του στομάχου με μεγέθυνση από 85 έως και 115 φορές. Με αυτόν τον τρόπο και αν και εφόσον υπάρχει κατάλληλη εκπαίδευση του ενδοσκόπου είναι δυνατή η διάγνωση καρκινικών αλλοιώσεων που θα ήταν ορατές σε συμβατική γαστροσκόπηση μετά από 1 έως και 5 έτη.

Το κέντρο μας στο Metropolitan General διαθέτει τη μεγαλύτερη εμπειρία στον Ελληνικό χώρο στην ενδοσκόπηση ενισχυμένης εικόνας για τη διάγνωση πρώιμων αλλοιώσεων του στομάχου καθώς και τον μεγαλύτερο αριθμό σε ενδοσκοπικές εκτομές με την τεχνική της Ενδοσκοπικής Υποβλεννογόνιας Διατομής (ESD).

Σε όλα τα περιστατικά μας ακολουθούνται αυστηρά πρωτόκολλα ενδοσκόπησης (υψηλής ανάλυσης-High Definition, Μεγεθυντική Χρωμοενδοσκόπηση, με τεχνολογία Narrow Band Imaging) με χρήση ενδοσκοπίων τελευταίας γενιάς της εταιρείας Olympus (Exera III series, HQ 190) ενώ σε δύσκολες περιπτώσεις υπάρχει διαγνωστική 2η γνώμη από τα Ιαπωνικά Κέντρα Shizuoka Cancer Center και Κitasato University East Hospital.
 
Καρκίνος στομάχου
Καρκίνος στομάχου
Χρωμοενδοσκόπηση
Χρωμοενδοσκόπηση
Ενδοσκόπηση λευκού φωτός
Ενδοσκόπηση λευκού φωτός
Μεγεθυντική NBI ενδοσκόπηση
Μεγεθυντική NBI ενδοσκόπηση
Βλάβη στομάχου
Βλάβη στομάχου
Μεγεθυντική ΝΒΙ ενδοσκόπηση
Μεγεθυντική ΝΒΙ ενδοσκόπηση
Χρωμοενδοσκόπηση με Ιndigo Carmine
Χρωμοενδοσκόπηση με Ιndigo Carmine