Πόσο αποτελεσματική είναι η ενδοσκοπική υποβλεννογόνιος εκτομή – ESD ;
Με την
ESD η κακοήθης βλάβη αφαιρείται οριστικά στο 95% των περιπτώσεων από το στομάχι και στο 92,5% από το παχύ έντερο. Τα ποσοστά υποτροπής κυμαίνονται από 0 έως 1% των περιπτώσεων.
Προσφέρει τη μέγιστη ιστοπαθολογική ανάλυση του κακοήθους ιστού αφού η βλάβη αφαιρείται σε ένα τμήμα με το μέγιστο βαθύτερο όριο και μας προσφέρει τον ασφαλέστερο τρόπο πως να επιτηρούμε μελλοντικά τους ασθενείς σε R0 εκτομή ή να τεθούν σαφείς ενδείξεις για ογκολογικό χειρουργείο σε μαζική εις βάθος διήθηση του υποβλεννογόνιου χιτώνα (Τ1b2 στάδιο).
Η ενδοσκοπική υποβλεννογόνιος εκτομή-
ΕSD σε σύγκριση με την συμβατική ενδοσκοπική βλεννογόνια εκτομή (ΕMR-Endoscopic Mucosal Resection) για όλες τις βλάβες πεπτικού σωλήνα, ανεξάρτητα του μεγέθους και θέσης, υπερέχει ως προς την επιτυχή en-block εκτομή με ποσοστό 95% vs 58%, την θεραπευτική εκτομή (R0) 89% vs 22%, και την τοπική υποτροπή 0,3% vs 5%, αντίστοιχα.
Παρότι αδιαμφισβήτητα πιο αποτελεσματική κλινικά σε σύγκριση με την EMR και ελάχιστα επεμβατική σε σχέση με τη χειρουργική θεραπεία, η
ESD παρουσιάζει ποσοστά αιμορραγίας και διάτρησης, που αντιμετωπίζονται ενδοσκοπικά, σε ποσοστά 9% και 4,5%, αντίστοιχα (αντίστοιχα στην EMR: 5,8% και 1%). Παράλληλα, ο χρόνος της επέμβασης είναι σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με την EMR (45-400 vs 2-280 λεπτά της ώρας, αντίστοιχα).