Βιογραφικό

Ο ΙΑΤΡΟΣ

Dr. Στέφανος Μπασιούκας

Γαστρεντερολόγος – Επεμβατικός Ενδοσκόπος

Τίτλος και Επαγγελματική Δραστηριότητα:
Διευθυντής, Κλινική Προηγμένης Θεραπευτικής Ενδοσκόπησης, Νοσοκομείο Metropolitan General

Γραφείο Ιατρού: Λ. Κηφισίας 131 115 24 Αμπελόκηποι, Αθήνα

Γραφείο Μetropolitan General: Πυθαγόρα 11

Επικοινωνία:
sbassioukas@gmail.com
endo.secretarysonia@gmail.com

Ραντεβού: 210 6444757

Επείγοντα Περιστατικά: 6932 706383

Γεννήθηκε το 1976 στην Άρτα, μεγάλωσε στην Αθήνα από όπου και αποφοίτησε από το Λύκειο η «Ελληνική Παιδεία». Κατόπιν Πανελληνίων εξετάσεων επέτυχε την είσοδο του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών από όπου και αποφοίτησε το 2001. Μετά από την εκπλήρωση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικό) και της στρατιωτικής του θητείας στο στρατό ξηράς, ξεκίνησε την 6ετή εκπαίδευση στην ειδικότητα της Γαστρεντερολογίας στο νοσοκομείο ο «Άγιος Σάββας», που περιλάμβανε 2ετή εκπαίδευση στην Παθολογία στην Α’ Ογκολογική Κλινική του ιδίου νοσοκομείου.

 

Ειδικό Αντικείμενο:
Ειδικό αντικείμενο κατά την ειδίκευση της Γαστρεντερολογίας αποτέλεσε η επεμβατική ενδοσκόπηση που περιλάμβανε μεθόδους σε παθήσεις του χοληφόρου συστήματος ( ERCP – ενδοσκοπική ανάστροφος χολάγγειοπαγκρεατογραφία και διαγνωστική / θεραπευτική χοληδοχοσκόπηση ) και του πεπτικού σωλήνα ( ΕΜR, Τοποθέτηση Stents, Argon Plasma- Laser, Halo-RF, PEG ).

Τεχνική της ESD :

Kατά την περίοδο της ειδικότητας έγινε δεκτός για εκπαίδευση στην τεχνική της ESD ( Endoscopic Submucosal Dissection – Eνδοσκοπική Yποβλεννογόνιος Διατομή ), για αντιμετώπιση πρώιμων κακοήθων όγκων πεπτικού σωλήνα σταδίου Τ1a-Τ1b1, από το φημισμένο Ιαπωνικό Πανεπιστήμιο Kitasato University στο Τόκυο ( Το 2015 το εν λόγω πανεπιστήμιο έλαβε βραβείο Νόμπελ Ιατρικής ). Η 3μηνη εκπαίδευση υπό τις οδηγίες του Pr. Satoshi Tanabe περιλάμβανε hands-on training σε ζωϊκά προπλάσματα (συνολικά 30 επεμβάσεις) και βοηθός σε πλήθος περιστατικών σε ασθενείς του πανεπιστημίου. Λαμβάνοντας πιστοποίηση επάρκειας στην ESD ξεκίνησε όντας ειδικευόμενος και κατόπιν ως έμμισθος ειδικευμένος γαστρεντερολόγος τις πρώτες σειρές επεμβάσεων στην Ελλάδα στο Ογκολογικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας.
Τα δημοσιευμένα αποτελέσματα του στον ελληνικό και διεθνή ιατρικό τύπο τον ώθησαν να ακολουθήσει 12μηνη εκπαίδευση στο φημισμένο Ιαπωνικό ογκολογικό κέντρο Shizuoka Cancer Center υπό τις οδηγίες του ‘πατέρα’ της μεθόδου της ESD, Dr. Hiroyuki Ono, με λήψη αντίστοιχου πιστοποιητικού επάρκειας, όντας από τους λίγους Ευρωπαίους ενδοσκόπους με πιστοποίηση της τεχνικής από Ιαπωνικό κέντρο.

Tο 2015 εργάσθηκε ως ειδικός συνεργάτης στης Κλινική Γενικής & Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Πεπτικού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, στο Β’ Ενδοσκοπικό Τμήμα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

To 2017 ανέλαβε ως Επιστημονικός Υπεύθυνος το Τμήμα Προηγμένης Επεμβατικής Ενδοσκόπησης στη Βιοκλινική Αθηνών

δημιουργώντας το πρώτο τμήμα στην Ελλάδα σε ενδοχειρουργική αίθουσα ώστε να εφαρμόζονται και οι πιο απαιτητικές προηγμένες ενδοσκοπικές επεμβάσεις.

Το 2019 ανέλαβε ως Διευθυντής την Κλινική Προηγμένης Θεραπευτικής Ενδοσκόπησης στο Νοσοκομείο Metropolitan General. Η κλινική περιλαμβάνει 5 επιμελητές γαστρεντερολόγους, 2 αναισθησιολόγους και 2 εξειδικευμένους νοσηλευτές ενδοσκοπικού. Όλες οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε εξειδικευμένη ενδοσκοπική αίθουσα εντός του χειρουργείου για την απόλυτη ασφάλεια των ασθενών.

Κλινική εμπειρία :

H Κλινική εμπειρία περιλαμβάνει άνω των 4.000 ERCP’s, άνω των 150 χοληδοχοσκοπήσεων και ενδοαυλικών λιθοτριψιών του χοληδόχου πόρου, άνω των 2.000 ΕΜR’s, άνω των 400 τοποθετήσεων PEG’s, και τη μεγαλύτερη σειρά ESD’s στον Ελληνικό χώρο (>1.000 περιστατικά) όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε στο 42ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας το 2022.

To επιστημονικό έργο περιλαμβάνει 8 δημοσιεύσεις στον Διεθνή ιατρικό τύπο (citation index), 23 ανακοινώσεις και 20 ομιλίες σε διεθνή συνέδρια (abstracts), 95 ανακοινώσεις και 54 ομιλίες σε ελληνικά συνέδρια, κριτής δημοσιεύσεων στα ιατρικά περιοδικά ‘World Journal of Gastroenterology’ (Impact Factor 2.092), ‘Surgical Laparoscopy Endoscopy and Percutaneous Techniques’ (Impact Factor 0.876) και ‘Annals of Gastroenterology’ (Pubmed Index).

Είναι υποψήφιος Διδάκτορας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Β’ Χειρουργική Κλινική, Αρεταίειο Νοσοκομείο, με θέμα: «Ο ρόλος της χοληδοχοσκόπησης με SpyGlass στη διαγνωστική διερεύνηση των στενώσεων των χοληφόρων αδιευκρίνιστης αιτιολογίας».

Είναι μέλος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας (ΕΓΕ) και μέλος της Eυρωπαϊκής ενδοσκοπικής εταιρείας (ESGE).

Από το 2013 αποτελεί τον επίσημο εκπαιδευτή στην τεχνική ESD από την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία και από το 2015 αποτελεί τον επίσημο εκπαιδευτή του ευρωπαικού παραρτήματος της Iαπωνικής εταιρείας Olympus.

Aπό το 2015 αποτελεί επίσημο σύμβουλο της εταιρείας Boston Scientific Corporation για την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων υψηλής τεχνολογίας στην επεμβατική ενδοσκόπηση.

Το 2016 η Γαστρεντερολογική Κλινική του Erasmus M.C. University (Rotterdam, The Netherlands) τον επέλεξε ως επίσημο εκπαιδευτή στην μέθοδο της ESD για τα hands-on courses του πανεπιστημίου.

Το Φεβρουάριο του 2021 παρουσίασε από το νοσοκομείο Metropolitan General, σε παγκόσμια ζωντανή μετάδοση στην πλατφόρμα Endoscopy on Air, ενδοσκοπική επέμβαση με την τεχνική της ESD σε περιστατικό πρώιμου γαστρικού καρκίνου. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει δημιουργηθεί από τους καταξιωμένους επεμβατικούς ενδοσκόπους Thomas Rosch και Alessandro Repici με τη συνδρομή της ευρωπαϊκής εταιρείας ενδοσκόπησης (ESGE) για την

προβολή και εκμάθηση των νεότερων επεμβατικών τεχνικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε χρονιά προσκαλεί πρωτοπόρα ενδοσκοπικά κέντρα για την παρουσίαση εξειδικευμένων περιστατικών σε απευθείας παγκόσμια μετάδοση σε 4.000 ενδοσκόπους.